Ce înseamnă tuse iritativă și de ce apare la copii?
Tusea iritativă, cunoscută și sub denumirile de tuse uscată sau tuse seacă, nu produce mucus. Cele mai cunoscute cauze responsabile de apariția ei la copii sunt:
Infecțiile respiratorii
Fie că este vorba despre infecțiile virale, fie că este vorba despre cele bacteriene, acestea provoacă tusea din pricina iritației și inflamației căilor respiratorii. Printre afecțiunile care conduc la tuse iritativă se numără:
- Răceala: este produsă de virusuri, cel mai frecvent întalnit fiind rinovirusul;
- Bronșita acută sau cronică: cauzată de agenți patogeni sau noxe (poluare, fum de țigară);
- Bronșiolita: fecție virală, care constă în inflamarea bronhiolelor (căi respiratorii mici din structura plămânilor);
- Crupul: se referă la o infecție virală, ce implică inflamarea zonei din de la nivelul corzilor vocale;
- Tusea convulsivă: face parte din infecțiile respiratorii bacteriene și este însoțită de accese de tuse violente, incontrolabile, care creează dificultăți de respirație;
- Pneumonia: este rezultatul inflamației de la nivelul plămânilor și poate fi de origine virală sau bacteriană;
- Infecția cu noul coronavirus: tusea iritativă este una dintre cele mai comune manifestări.
Alte manifestări ce însoțesc tusea iritativă specifică unor infecții respiratorii pot fi:
- Febra;
- Strănutul;
- Nasul înfundat;
- Nasul care curge;
- Durerile de cap;
- Durerile musculare etc.
Alergiile
În urma producerii unei reacții alergice, în organism se eliberează histamina, o substanță care favorizează și simptome respiratorii precum tusea iritativă de exemplu. Această tuse este des întâlnită mai ales la alergiile manifestate într-o anumită perioadă a anului sau în urma expunerii la un alergen precum praful sau polenul. Spre exemplu, rinita alergică este mai frecventă primăvara, când în aer sunt cantități mari de polen.
Alte simptome specifice unei alergii sunt:
- Strănutul;
- Secrețiile nazale abundente;
- Ochi care lăcrimează;
- Mâncărimi la nivelul ochilor;
- Erupții cutanate.
Expunerea la factori iritanți
Când copilul este expus la diferiți iritanți, nu este de mirare să se confrunte și cu tuse iritativă. Dintre factorii iritanți care îl pot afecta fac parte, de exemplu:
- Fumul de țigară;
- Eșapamentul de la mașini;
- Substanțele poluante din aer;
- Aerul prea rece sau prea cald.
În general, tusea provocată de factorii iritanți se oprește când copilul nu mai este în preajma lor.
Astmul
Este o afecțiune cronică însoțită de inflamarea și îngustarea căilor respiratorii, acompaniate de dificultăți de respirație și accese de tuse. Acestea sunt mai intense noaptea sau în timpul efortului fizic. În același timp, alte afecțiuni respiratorii și alergiile pot agrava manifestările astmului, ajungându-se la:
- Dificultăți severe de respirație;
- Senzație de presiune în piept;
- Respirație șuierătoare.
În cazul în care copilul are astm, are nevoie atât de medicamente menite să amelioreze simptomele din timpul unei crize, cât și care să controleze boala pe termen lung.
Refluxul gastroesofagian
Se manifestă când conținutul din stomac se intoarce în esofag, ceea ce poate conduce la:
- Tuse frecventă, persistentă;
- Răgușeală;
- Respirație șuierătoare;
- Dureri de stomac;
- Senzație de greață;
- Regurgitații;
- Arsuri;
- Dificultăți de înghițire;
- Diminuarea apetitului etc.
Riscul ca un copil să aibă reflux gastroesofagian este mai ridicat dacă este expus fumatului de mâna a doua, dacă este supraponderal sau obez ori dacă are o boală care îi afectează sistemul nervos sau plămânii.
Ce înseamnă tuse productivă și care pot fi cauzele ei?
Spre deosebire de tusea iritativă, cea productivă se bazează pe producerea mucusului. De fapt, tusea productivă îți arată că organismul produce mai mult mucus ca de obicei pentru a te ajuta să îți eliberezi căile respiratorii, să respiri mai ușor și să te vindeci mai repede.
De cele mai multe ori, tusea productivă la copii dovedește prezența unei infecții respiratorii de origine virală. În cazul în care tusea persistă câteva săptămâni, copilul trebuie evaluat de către un medic, deoarece există riscul unor complicații infecțioase de natură virală sau bacteriană: pneumonie, bronșită.
Cum să procedezi pentru a calma tusea copilului
Înainte să te gândești să-i dai copilului tău un medicament pentru combaterea tusei, ține cont de următorul aspect: un copil sub vârsta de 6 ani nu trebuie să ia medicamente pentru tuse, mai ales descongestionante nazale, decât dacă acestea sunt recomandate de un medic pediatru.
Pentru a-ți ajuta copilul să depășească mai ușor perioadele în care se confruntă cu tuse iritativă sau productivă, încearcă să iei și măsurile sugerate mai jos:
Expune-l la aer cald și umed
Cel mai simplu este să dai drumul la duș și să închizi ușa de la baie pentru ca aburul să nu iasă. Intră cu copilul în baie și stați acolo 15-20 de minute pentru a se inhala aburii formați.
Apelează la un umidificator
Aerul uscat irită mai mult căile respiratorii deja iritate și inflamate. Prin urmare, pentru a calma tusea uscată este ideal să pui un umidificator în camera în care copilul petrece mult timp. Evită însă umidificatoarele fierbinți, care pot provoca arsuri.
De asemenea, pentru a folosi umidificatorul în deplină siguranță, pentru a nu se ajunge la agravarea problemelor respiratorii, este esențial să îl cureți periodic pentru a nu colecta bacterii și mucegai. De exemplu, o dată pe săptămână utilizează apă distilată cu oțet alb pentru a curăța rezervorul. Amestecul cu oțet trebuie să acționeze aprox. 20 de minute. Ia o periuță de dinți și curăță toate porțiunile umidificatorului, clătește bine și lasă la uscat.
Oferă lichide călduțe
Cea mai simplă modalitate de a calma tusea este să se asigure o hidratare cât mai bună, în condițiile în care mucusul de pe căile respiratorii devine mai fluid și poate fi eliminat cu ușurință. Spre exemplu, dacă ai un copil cu vârsta între 3 luni și 1 an, dă-i cât mai des cantități mici de lapte matern și/sau de lapte praf călduț. În cazul în care medicul pediatru îți recomandă, dă-i și cantități reduse de apă sau de soluție orală de rehidratare.
Un copil mai mare de 1 an poate primi, de pildă, supă clară, suc de mere, limonadă sau ceai (fără cofeină). Dacă vrei, pentru calmarea iritației din gât și a tusei adaugă în apă, în suc sau în ceai 1/2-1 linguriță de miere.
Administrează un sirop de tuse bazat pe ingrediente naturale
Una dintre cele mai la îndemână soluții pentru atenuarea tusei este să se folosească siropuri pe bază de ingrediente cu proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale, expectorante și care susțin sistemul imunitar. Acestea au acțiune blândă, dar eficientă totodată, contribuind atât la ameliorarea tusei iritative, cât și a celei productive.
Printre siropurile cu plante la care poți avea încredere să apelezi ori de câte ori copilul tău are de suferit din pricina tusei nocturne și diurne, acută și persistentă, se regăsește și TUSSODEP. Acest sirop de la Dr. Phyto reprezintă o combinație de fitoextracte standardizate și nutraceutice, benefice în infecțiile de pe tractul respirator superior și inferior întrucât:
- Scad iritația de la nivelul mucoasei, ceea ce reduce simptomatologia asociată tusei uscate;
- Grație efectului emolient, expectorant și fluidifiant asupra secrețiilor bronșice, calmează tusea productivă;
- Reduc semnificativ episoadele de tuse iritativă sau productivă.
TUSSODEP sirop se remarcă prin prezența:
- Castanului: nu numai că este considerat un sedativ, ci are și proprietăți, expectorante și acțiune bacteriostatică;
- Cimbrului de cultură: flavonoidele au acțiune spasmolitică asupra musculaturii netede, uleiul volatil are proprietăți antibacteriene, iar triterpenele au efecte antiinflamatorii. De altfel, cimbrul este folosit ca mucoreglator, expectorant și antiseptic pentru afecțiunile de pe tractul respirator;
- Ghearei-pisicii: are rol antibacterian, antiviral, antiinflamator și consolidează sistemul imunitar;
- Lichenului de piatră și nalbei mari: conțin mucilagii care se umflă când vin în contact cu apa și care formează un strat protector asupra mucoasei inflamate. De aceea, se folosesc în vederea ameliorării unor afecțiuni precum tusea convulsivă, traheitele, bronșitele;
- Propolisului și echinaceei: propolisul are acțiune antibacteriană, antivirală, antiinflamatoare și de consolidare a imunității. Echinacea susține și ea buna funcționare a sistemului imunitar;
- Roua cerului: este indicată în afecțiunile respiratorii caracterizate prin spasme, de exemplu astmul alergic, bronșita astmatică sau tusea convulsivă;
- Resveratrolului: are acțiune antioxidantă, antiinflamatoare și de consolidare a sistemului imunitar.
Siropul este indicat încă din primul an de viață al copilului, dar poate fi folosit și pentru copiii mai mari și chiar pentru adulți. Ca să se obțină rezultatele așteptate, citește prospectul și administrează produsul în felul următor:
- La copiii cu vârsta de 6-12 luni: 2,5 ml sirop dizolvați în apă, de două ori pe zi, la o oră distanță de mese;
- La copiii de 1-3 ani: 5 ml de două ori pe zi, la o oră distanță de mese;
- La copiii de 3-6 ani: 7,5 ml de două ori pe zi, la o oră distanță de mese;
- La copiii de 6-12 ani: 10 ml de două ori pe zi, la o oră distanță de mese;
- La persoanele adulte: 20 ml de două ori pe zi, la o oră distanță de mese.
Nu uita de spray-urile nazale cu apă de mare
Un spray cu apă de mare și un aspirator nazal elimină mucusul care favorizează tusea copilului. De altfel, se întâmplă adesea ca tusea să fie alimentată de sindromul picăturii postnazale, care implică acumularea unei cantități mari de mucus în spatele nasului și/sau gâtului. În aceste condiții, tusea poate fi mai supărătoare pe timpul nopții, când copilul stă întins.
Străduiește-te să reduci expunerea copilului la diferiți factori iritanți
În acest scop, este necesar să iei acasă măsuri precum:
- Nu fuma și nu lăsa pe nimeni să fumeze în casa ta;
- Dacă locuiești într-o casă pe pământ, asigură-te că soba sau șemineul sunt verificate și curățate periodic pentru a funcționa bine;
- Instalează un detector de monoxid de carbon sau o alarmă de fum;
- Menține mediul din casă cât mai uscat și asigură-te că nu sunt locuri în care s-a format mucegai;
- Nu folosi spray-uri/ odorizante de cameră sau lumânări parfumate;
- Depozitează resturile de vopsea, de solvenți sau de adezivi cât mai departe de zonele din casă în care copilul petrece majoritatea timpului;
- Aerisește zilnic;
- Curăță regulat filtrele de la aerul condiționat pentru îndepărtarea alergenilor;
- Folosește un purificator de aer cu filtru HEPA sau cu lampă UV pentru a reduce cât mai mult poluanții din aerul din casă.
Ai grijă să doarmă cu capul ridicat
Dacă ai un copil mai mare de 2 ani, trebuie să știi că dormitul cu capul ridicat poate fi binevenit în calmarea tusei nocturne deoarece ușurează congestia și previne acumularea unor cantități semnificative de mucus la nivelul căilor respiratorii. Cu alte cuvinte, nu greșești dacă pui sub capul copilului una sau două perne ori dacă le așezi sub saltea pentru a-i menține capul ridicat și pentru a se odihni mai bine.
Când să ceri ajutor medical în caz de tuse la copil
Indiferent de tipul de tuse, nu mai sta pe gânduri și consultă un medic pediatru dacă aceasta persistă mai bine de 2-3 săptămâni. În plus, solicită cât mai rapid sprijin medical dacă, pe lângă tuse, sesizezi la copilul tău oricare aceste manifestări:
- Semne ale deshidratării: spre exemplu, limba și gura uscate, crăpături pe limbă și pe buze, urină închisă la culoare, faptul că urinează mai puțin ca de obicei, fontanela înfundată la bebeluși etc;
- Febră: este cazul să te îngrijorezi dacă ai un copil mai mic de 3 luni cu febră mai mare de 38 sau dacă acesta este mai mare de 3 luni și are febră 39 sau mai mare;
- Vărsături persistente;
- Letargie;
- Respirație accelerată;
- Respirație șuierătoare;
- Dureri în piept;
- Dificultăți de respirație;
- Mucus dens, gălbui sau verzui;
- Erupții pe piele;
- Lipsa apetitului.
Mai mult, adresează-te neapărat unui medic în caz de tuse la copil dacă micuțul suferă de astm sau are un istoric de alergii.
Surse foto: istockphoto.com, drphyto.ro, Image by freepik, Image by master1305 on Freepik
Surse articol: aap.org, childrens.com, childrenscolorado.org, childrenshospital.org, healthline.com, medicalnewstoday.com, stanfordchildrens.org, webmd.com